Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu သူငယ္ခ်င္းမ်ား၏ share mail မ်ားနဲ႕ ေလ႕လာ ဖတ္ဖူးေသာ ဆိုဒ္မ်ားမွ စာေပအေထြေထြတိုကို မွတ္စုအၿဖစ္ တည္ေဆာက္ထားေသာ က်ေနာ္၏ blog မွ ေႏြးေထြးစြာၾကိဳဆိုပါ၏..

Thursday 30 August 2012

ႏွလံုးေရာဂါ သဘာဝကာကြယ္ေ​ဆး.......

ယေန႔ ကမၻာတြင္ အသက္ ၄၀-အထက္ ေယာက်္ားမ်ားႏွင့္ ေသြးဆံုးျပီးသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အသက္ဆံုးရႈံးၾကရျခင္း၏ အဓိကအေၾကာင္းမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ ေလျဖတ္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ရပါသည္။ ဤေရာဂါစုသည္ တခ်ိန္က တိုးတက္ျပီးႏိုင္ငံမ်ားမွ လူသားမ်ားကိုသာ ဒုကၡေပးခဲ့၍ ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ ကဲ့သို႔ တိုးတက္ဆဲႏိုင္ငံမ်ားမွာလည္း ေရာဂါျဖစ္သည့္ႏႈန္းသည္ တိုးတက္လ်က္ရွိသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အသက္ ၃၀-မွ ၃၅-အ
ရြယ္ ေယာက်္ားေလးမ်ားမွာပင္လွ်င္ ဤေရာဂါစုကို ခံစာေးနရသူေတြ တေယာက္စ ႏွစ္ေယာက္စ ဆိုသလို ေတြ႔ျမင္ေနရပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ပင္
လွ်င္ ေသြးထဲ အဆီဓာတ္ မတက္ရေအာင္ ေန႔စဥ္စားသံုးဆီကို ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ၾကရန္ သတိေပးေနရျခင္း ျဖစ္သည္။
စားသံုးဆီတြင္ပါဝင္ေသာ အဆီဓာတ္တုိ႔ကို အမ်ိဳးအစားခြဲလိုက္လွ်င္ ေအာက္ပါအတိုင္း ေလးမ်ိဳးေလးစား ရွိသည္ကို ေတြ႔ရပါမည္။
၁။ Total Ch***sterol
စုေပါင္း ကိုလက္စထေရာဓာတ္။
၂။ High Density Lypoprotein (HDL)
သိပ္သည္းဆ ျမင့္ေသာ လိုင္ပိုပရိုတင္း ကိုလက္စထေရာဓာတ္။
၃။ Low Density Lypoprotein (LDL)
သိပ္သည္းဆ နိမ့္ေသာ လိုင္ပိုပရိုတင္း ကိုလက္စထေရာဓာတ္။
၄။ Total Glyceride
ဂလစ္စရိုက္ဓာတ္ေပါင္းတို႔ ပါဝင္ၾကသည္။

အဆိုပါ ဓာတ္ေပါင္းေလးမ်ိဳးအနက္ Total Ch***sterol က အဓိကေရာဂါျဖစ္ေသာ တရားခံ ျဖစ္ပါသည္။
Ch***sterol ဓာတ္သည္ ဝက္သား၊ ဝက္ဆီ၊ ဝက္ဦးေႏွာက္၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ အုန္းသီး စသည္တို႔၌
ေပါမ်ားစြာပါရွိသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို အေလးထားသူမ်ားက ယခုအခါ ဝက္သားႏွင့္ အုန္းသီးတို႔ကို ေရွာင္ေနၾကျပီ ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ယင္းတို႔သည္လည္း အေရးႀကီးေသာ ဓာတ္မ်ား ျဖစ္ၾက ပါသည္။
စာေရးသူ၏ဖခင္သည္ ဆီးခ်ိဳအခံရွိရာက ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါျဖင့္ အသက္ေသဆံုးခဲ့ရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စာေရးသူကိုယ္တိုင္လည္း ေသြးထဲ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ မတက္ရေအာင္ အျမဲသတိျပဳ
ေနထိုင္ခဲ့သည္။ ယင္းသို႔ ေနထိုင္သည့္တိုင္ လြန္ခဲ့ေသာ ငါးႏွစ္ေလာက္က ေဒါသထြက္ရာမွ ေလျဖတ္ခံရလု အဆင့္ T.I.A Transient Ischaemic Attack ကို ေရာက္ခဲ့ေသးသည္။ ထိုအခ်ိန္က စာေရးသူ၏ေသြးထဲ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ သၾကားဓာတ္တို႔သည္ ျမင့္တက္ေနျခင္း အလ်ဥ္းမရွိ။ ေနာက္ဆံုး ေခတ္ေပၚကြန္ပ်ဴတာ နည္းျဖင့္ ေသြးကို စစ္လိုက္ေသာအခါမွ Triglycerides ထရိုင္ဂလစ္စရိုက္ဓာတ္သည္ ရွိသင့္သည္ထက္ မ်ားစြာတက္ေနသည္ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ရသည္။ ယင္းဓာတ္တို႔ကို အေလးေပး၍ ေရွာင္စရာရွိသည္မ်ားကို အစားအေသာက္မွ ေရွာင္လိုက္ျခင္းျဖင့္ ဤေရာဂါစုမ်ား ဒုကၡျပန္မေပးေတာ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

ဤသို႔ ေသြးထဲ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ အျခားအဆီဓာတ္အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ခ်ေပးႏိုင္ေသာ ေဆးဝါးမ်ား အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၾကပါသည္။ သို႔ေသာ္ ေဆးတန္ဖိုးက တလအတြက္ က်ပ္သံုးေထာင္ေက်ာ္မွ ေလးေထာင္နီးပါး သံုးရမည္ျဖစ္ျပီး အသက္ေသဆံုးခ်ိန္အထိ ေနာင္ အႏွစ္ႏွစ္ဆယ္၊ သံုးဆယ္ဆက္တိုက္ ေသာက္သံုးရဦးမည္
ျဖစ္၍ တိုးတက္ဆဲႏိုင္ငံသူ ႏိုင္ငံသားမ်ားအဖို႔ အိပ္မက္ပင္ မမက္ဝံ႔ႏိုင္ေသာကိစၥ ျဖစ္ေနသည္။

သို႔ေၾကာင့္ စာေရးသူ ေဆးခန္းသို႔ ေရာက္လာေသာ လူနာမ်ားကို သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေနၾကာေစ့ဆီ တို႔ကိုသာ ဦးစားေပး သံုးစြဲေစသင့္ေၾကာင္း အၾကံျပဳျပီး ဝက္ဆီ၊ အုန္းဆီတို႔ကို ေရွာင္ေစျခင္း၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥတို႔ကို ကန္႔သတ္စားသံုးေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ မျမင့္တက္ရေအာင္ ထိန္းထားေစျခင္းတို႔ျဖင့္ အၾကံေပးျဖစ္သည္။

ႏွလံုး က်န္းမာသန္စြမ္းေစဖို႔ ဝိုင္အရက္ (Red Wine) ႏွင့္ ဘီယာအနက္ (Dark Beer) တို႔ကို နည္းနည္းစီ ေသာက္သံုးေစျခင္း၊ ေဆးလိပ္ကို လံုးဝ ျဖတ္ေတာက္ေစျခင္း၊ ပူပင္ေသာကကို တတ္ႏိုင္သေလာက္ နည္းမ်ိဳးစံုျဖင့္ ေလွ်ာ့ခ်ေစျခင္း၊ Vitamin ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ အားျဖည့္ေပးျခင္း၊ သင့္တင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္ေပးရမည္။

သဘာဝနည္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို ထိန္းျခင္း---
ေအာက္ပါနည္းမ်ားျဖင့္လည္း ေသြးထဲျမင့္ေနေသာ ကိုလက္စထေရာကို ခ်ေပးႏိုင္ပါေသးသည္။
(၁) ေကာင္းေသာ အဆီဓာတ္ကို ဦးစားေပး စားသံုးပါ၊ ေသြးေၾကာမ်ားတြင္ ေသြးခဲမ်ား ပိတ္ဆို႔ေစတတ္ေသာ အဓိကဇာတ္ေကာင္မွာ L.D.L ကိုလက္စထေရာဓာတ္ျဖစ္သည္။ ဤ L.D.L ကိုလက္စထေရာဓာတ္ မတက္ရေအာင္ ေထာပတ္အစား သာမန္ဟင္းရြက္ဆီကို အစားထိုင္းႏိုင္သည္။ မလိုင္အျပည့္ပါေသာ ႏြားႏို႔ကို ေသာက္မည့္အစား မလိုင္ႏႈတ္ထားေသာႏြားႏို႔ကို ေသာက္သံုးျခင္း စသည့္နည္းမ်ားျဖင့္ ကာကြယ္၍ ရ၏။

(၂) ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥမ်ားတြင္ ကိုလက္စထေရာဓာတ္မ်ား ပါရွိသည့္ဟု ဆိုထားေသာ္လည္း H.D.L ျပည့္ဝေသာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ အဓိကပါဝင္သည္။ ယင္းဓာတ္တက္ေစရန္ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥကို စားသံုးႏိုင္ပါသည္ဟု ဆိုလာၾကသည္။ သို႔ေၾကာင့္ ယခုအခါ ႏွလံုးေရာဂါသည္မ်ားပင္လွ်င္ ရက္သတၱတပတ္လွ်င္ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးမွ်ကို စားသံုးေစပါသည္။ (H.D.L ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ တက္ေနပါက မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ L.D.L ဓာတ္ကို အခ်ိဳးက်က် ဆင္းေစေသာေၾကာင့္ ျဖစ္၏)

(၃) မေကာင္းသည့္ အဆီမ်ားကို ကန္႔သတ္၍စားသံုးပါ။ စားသံုးသည့္ အဆီသည္လည္း ေန႔စဥ္ စားသံုးေနေသာ အာဟာရဓာတ္၏ ၃၀-ရာခိုင္ႏႈန္းထက္ မပိုေစရပါ။ ေကာင္းေသာအဆီဆိုသည္ကား ဟင္းရြက္ဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ စားအုန္းဆီတို႔ ျဖစ္၍ မေကာင္းေသာ အဆီဆိုသည္ကား ဝက္ဆီ၊ အမဲဆီ၊ အုန္းဆီတို႔ကို ဆိုလိုသည္။

(၄) ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ မတိုးေအာင္ ထိန္းထားပါ။ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါက H.D.L ျမင့္တက္လာပါလိမ့္မည္။

(၅) လႈပ္ရွားသြားလာပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း မွန္မွန္ျပဳပါ။ လႈပ္ရွားမႈနည္းေသာ ေသြးဆံုးျပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ထရိုင္းဂလစ္စရိုက္ဓာတ္သည္ ေသြးမဆံုးမီ အမ်ိဳးသမီးတို႔ထက္ ၈၅-ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ျမင့္တက္ေနတတ္ ပါသည္။
ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲ အဆီမ်ိဳးစံုကို က်ေစသည္။ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ျမင့္တက္ေစပါသည္။
(၆) အနီေရာင္ ဝိုင္ သို႔မဟုတ္-အနက္ေရာင္ ဘီယာတို႔ကို နည္းနည္းစီ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ အားလံုးကိုက်ေစပါသည္။

(၇) ေဆးလိပ္ကို ျဖတ္ပါ။ ေဆးလိပ္ေသာက္သူမ်ားတြင္ လူကိုအက်ိဳးျပဳေသာ H.D.L က်ဆင္းေစပါသည္။ ေဆးလိပ္ျဖတ္မွသာ ယင္း H.D.L မ်ား ျပန္တက္သြားေလ့ရွိပါသည္။

(၈) ပူပင္ေသာကရွိသူမ်ား၊ ေဒါသကို ေအာင့္ထားရသူမ်ား၊ ေဒါသႀကီးသူမ်ားတြင္ L.D.L ဓာတ္ ျမင့္တက္ေနတတ္သည္။

(၉) ဗိုက္တာမင္မ်ိဳးစံုထဲတြင္ ဗိုက္တာမင္ အီးသည္ ေသြးထဲရွိ L.D.L ႏွင့္ ေပါင္းျပီး ေသြးေၾကာထဲ
ေသြးခဲပိတ္ဆို႔မေနရေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
H.D.L နိမ့္က်သည့္အခါ၊ ထရိုင္ဂလစ္ဆရိုက္ ျမင့္ေနသည့္အခါ၊ ႏိုင္ရာဆင္ Niacin (ဗိုက္တာမင္ ဘီ တမ်ိဳး) က အႏၲရာယ္ျဖစ္မလာရေအာင္ အကာအကြယ္ ေပးပါသည္။

(၁၀) ေကာင္းေသာအစားအစာမ်ားကို ပိုမိုစားပါ။ အထူးသျဖင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဘာလီ၊ လိေမၼာ္၊ ေရွာက္၊ သံပရာ တို႔ကို ပိုမိုေသာက္သံုးပါ။ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ငါးကြမ္းရွက္တို႔၏ အဆီမ်ားသည္ ျပည့္ဝအဆီ ပါဝင္မႈနည္းေသာေၾကာင့္ လူကို အက်ိဳးျပဳပါသည္။

ထို႔ျပင္ အမွ်င္ေပါၾကြယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ား၊ ဥပမာ-ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ိဳးစံုႏွင့္ သစ္သီးဝလံမ်ိဳးစံုကို ဦးစားေပး စားသံုးေစျခင္း၊ ပဲမွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာ တိုဟူး၊ ပဲႏို႔ စသည္တုိ႔ကို ဦးစားေပး စားသံုးေစျခင္း စသည့္နည္းမ်ားျဖင့္ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ယင္းအစားအေသာက္ မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ ဝန္ေလးေနၾကသူမ်ားအတြက္လည္း ပူပင္စရာ မလိုေတာ့ပါ။ သင့္ေတာ္ရာ ေဆးဝါး မ်ားကို မွီဝဲရံုျဖင့္ အဆင္ေျပႏိုင္ပါသည္။ ယင္းေဆးကား ေစ်းလည္း မ်ားလွသည္မဟုတ္သည့္အျပင္ စားသံုးရာတြင္လည္း ကရိကထ မမ်ားလွသည့္ေဆးျဖစ္သည္။

ၾကားဖူးၾကမည္ထင္ပါသည္။ ေျမာက္ဝင္ရိုးစြန္းတန္းအနီးေရခဲတံုးမ်ားကို အိပ္ေဆာက္ကာ ေနထိုင္ခဲ့ၾကသည့္ အက္စကီးမိုး လူမ်ိဳးတို႔အေၾကာင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ဤလူမ်ိဳးတို႔သည္ကား က်န္းမာေရးအျမင္အရ အမွန္ပင္ စိတ္ဝင္စားစရာ ေကာင္းလွပါသည္။ ယင္းလူမ်ိဳးတို႔သည္ ဗိုက္ရႊဲေနသူဟူ၍ မရွိ။ ႏွလံုးေရာဂါတိုသည္လည္း သူတို႔ဆီမွာ မၾကားစဖူး၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါဆိုသည္လည္း သူတို႔ပတ္ဝန္းက်င္တြင္ အစိမ္းသက္သက္၊ သူတို႔စားၾကသည့္ အစားအစာမ်ားကလည္း အဆီဓာတ္ႏွင့္ ျပည့္ေနေသာ ငါးမ်ိဳးစံုကိုသာ အဓိကစားသံုးၾကသည္။

'Eat fish to Live Long" အသက္ရွည္ေစရန္ ငါးကို ပိုမိုစားသံုးၾကပါ။
'Eat Fat and Grow Slim"လူေတြ မဝၾကရေအာင္ ငါးမွရေသာ အဆီကို သေဘာရွိ စားသံုးၾကပါ။ စသည့္အခ်က္အလက္တို႔ကို ေရးသားျပဳစုထားေသာ စာအုပ္စာတမ္းမ်ားသည္ ေနာက္တိုင္းတြင္
ေရာင္းမေလာက္ေအာင္ ထုတ္ေဝႏိုင္ခဲ့ၾကသည္။

ယင္းအခ်က္တို႔ကို သိပၸံပညာရွင္မ်ားကလည္း ေထာက္ခံမႈေပးထားေသာ စာတမ္းမ်ားလည္း ပလူပ်ံေအာင္ ထြက္ခဲ့ျပီး ျဖစ္သည္။ ယင္း အက္စကီးမိုး ေဒသ၌ ေပါမ်ားစြာ စားသံုးေနၾကေသာ အဆီတို႔ကို V-Omega အမည္ျဖင့္ ကမၻာတြင္ တြင္က်ယ္စြာ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိရာ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌လည္း ယင္းေဆးလံုးမ်ားကို
ျမန္မာက်ပ္ေငြျဖင့္ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ျပီျဖစ္ပါသည္။

ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ ေလျဖတ္အႏၲရာယ္ႏွင့္ နီးစပ္ေသာလူႀကီးမ်ား အသက္ရွည္က်န္းမာမႈအတြက္ ဤငါးမ်ားမွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာ အဆီဓာတ္ ေဆးလံုးကေလးမ်ားကို မွီဝဲၾကည့္ပါ။ ေဆးဝါးမဟုတ္ေသာ (ေနာက္ကြယ္၌ ေခတ္ေပၚေဆးဝါးကဲ့သို႔ အႏၲရာယ္လိုက္လာမႈ မရွိေသာ) ဤေဆးလံုးမ်ားက မုခ်အကူအညီ ေပးမွာ ေသခ်ာပါသည္။

ဤေဆးလံုးမ်ားသည္ Vitamin A ႏွင့္ D ဓာတ္မ်ား ရရွိရန္ ေသာက္သံုးလ်က္ရွိၾကေသာ ငါးႀကီးဆီအလံုး ႏွင့္ လံုးဝမသက္ဆိုင္ပါ။ ဤအဆီက အပူပိုင္းေဒသ ငါးႀကီးမ်ား၊ ေကာငါးႀကီးမ်ားမွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာ Cod Liver Oil အဆီ ျဖစ္သတည္း။
ဆရာဝန္ တင္ေရႊ
@ Fwd Mail
ညီမေလး
Shared from Win Paphyu
 shared from khine khine

No comments:

Post a Comment